OCMW rusthuis goedkoper

CD&V wil goedkopere rusthuisprijzen voor eigen inwoners

CD&V staat garant voor een betaalbare ouderenzorg in onze gemeente. Uit cijfers blijkt dat driekwart van de rusthuisbewoners een pensioen hebben dat niet volstaat om de factuur te betalen. Door het invoeren van een prijsdifferentiatie in het OCMW rusthuis willen eigen inwoners en mensen die een band met de gemeente kunnen aantonen betaalbare zorg aanbieden in eigen gemeente.

WZC Ter Meere, het OCMW-rusthuis in Overmere, werd in 2009 in gebruik genomen. De dagprijs voor de inwoners bedroeg toen 47,50 euro. Van 2009 tot nu werden al 5 indexeringen toegepast. De dagprijs is op 8 jaar tijd dan ook verhoogd van 47,50 euro naar 55 euro. Dit betekent een stijging van ongeveer 225 euro per maand en dit op slechts 8 jaar tijd.

We zijn met WZC Ter Meere het tweede duurste OCMW-rusthuis van de 9 bestaande OCMW Woonzorgcentra als je vergelijkt met onze buurgemeenten Wichelen, Laarne, Zele, Lokeren en Dendermonde. Dezelfde cijfers tonen ook aan dat er 4 private WZC’s in de buurt goedkopere kamerprijzen hanteren dan Berlare. Ook de gemiddelde dagprijs van openbare WZC in Oost-Vlaanderen en zelfs in Vlaanderen ligt lager dan die in onze gemeente. Dat kunnen de inwoners van Berlare toch niet naast zich neerleggen.

CD&V wil dan ook een prijsdifferentiatie in het WZC inbouwen. Als het van CD&V afhangt zullen inwoners van Berlare een korting krijgen op de ligdagprijs. Het is zo dat het rusthuis betaald wordt door de inwoners van onze gemeente via de gemeentebelasting. Het lijkt ons dan ook logisch dat eigen inwoners minder moeten betalen als ze naar Ter Meere komen.

Verschillende gemeenten in onze regio hanteren een gelijkaardige prijzenpolitiek Waasmunster, Sint-Gillis-Waas, Aalst, … dus het is zeker mogelijk.

Achtergrondinformatie:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171212_03240058
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130527_00599735
https://www.zorg-en-gezondheid.be/dagprijzen