CD&V Berlare wil wekelijkse markt!

CD&V is voorstander van het organiseren van een wekelijkse markt en ziet hierin een aantal belangrijke voordelen. Een wekelijkse marktdag stimuleert de sociale contacten en samenhang in de gemeente en versterkt het sociaal leven. De vaste horeca en handel kan een wekelijkse hoogdag beleven doordat de markt bewoners en bezoekers op de been brengt. Op deze manier wordt de bindkracht in onze gemeente versterkt.

Lokaal verankerd – duurzaam

Mensen waarderen vandaag meer en meer producten die lokaal zijn geteeld of gefabriceerd. Het stijgende aantal boerenmarkten speelt hierop in, met een lokaal (of regionaal) aanbod aan groenten, fruit, vlees, zuivel en verwerkte producten. De aanwezigheid van de landbouwers of producenten draagt bij aan het authentieke karakter van de boerenmarkt. Ook markten met streek- en hoeveproducten winnen aan terrein.

Win – win voor iedereen

Het standpunt van Unizo rond een wekelijkse marktdag is duidelijk: mits de juiste aanpak vaart iedereen er wel bij!

In plaats van nog maar eens een extra grootwarenhuis zich in Berlare te laten vestigen en zo de lokale economie helemaal te verstikken kiest CD&V voor een andere weg. Marktkramers lokken volk naar de centra van onze deelgemeenten en daar profiteren ook de lokale handelaars en horeca van mee. Op voorwaarde uiteraard dat er bij de inrichting van die markt ook voldoende rekening wordt gehouden met belangen van de gevestigde ondernemers.

Nieuwe marktvormen

Voor CD&V is het belangrijk dat de marktdag afgestemd wordt op de reële behoeften van onze inwoners. Waarom geen markt organiseren tussen 15 en 19 uur, zodat ook mensen die overdag werken de markt kunnen bezoeken. Waarom geen markt organiseren die wekelijks in een andere deelgemeente doorgaat zodat al onze inwoners kunnen profiteren van een marktdag dichtbij. Waarom op de markt ook geen mogelijkheden voorzien voor repair cafés waar kleine reparaties kunnen uitgevoerd worden.

De mogelijkheden om van een wekelijkse marktdag een succes van te maken zijn er, CD&V wil hier dan ook ten volle voor gaan!

Inspirerende voorbeelden https://www.lokaalmarkt.be/nl https://www.hln.be/regio/ledegem/-eindelijk-markt-in-eigen-gemeente~aad2f06e/ https://www.unizo.be/nieuws-pers/unizo-gemeenten-moeten-marktkramers-meer-koesteren https://www.nieuwsblad.be/cnt/blbva_03356688

https://repaircafe.org/